Fury → Torsdagsrullen

2014

Fury

Drama 2:14

7

Den här sitter kvar.

Det är ett par dagar efteråt och bilder har fastnat för mig, stämningen i vissa scener känns fortfarande så smått i kroppen.

Jag vet inte riktigt vad jag gick in i ”Fury” med.

Rätt blasé, det är Brad Pitt med Oskar Linnros-frilla, WW2-outfit och NEDTYNGD framtoning på affischen.

Men från första scenen är det verkligen ett så noggrant genomfört konstverk.

Vi sitter och skriver med varandra om hur JÄMN Brad Pitt är. Alltid. I allt.

Så även här, förstås. Även om jag återkommer till min konstanta besvikelse på Pitt: han har en sådan potential, men spelar aldrig en roll som besitter någon egentlig skörhet. I 99% av fallen: något slags Man med Auktoritet som suckar inför sin belägenhet, kanske skjuter iväg ett självsäkert smil då och då. Säger något vist. Men: det kommer lite närmre här, i vissa dämpade PTSD/panikångest-scener.

Filmen som helhet är likt Pitt också jämn. Vackert konstruerad i sitt stabila men rätt nyckfulla foto, sin fläckfria scenografi, skådespeleri som suger oss inåt, inåt. Otroliga actionscener – en duell mellan två pansarvagnar som känns som fäktning, graciöst på något märkligt sätt.

Det är klart jag önskar att när de faktiskt lyckas få in ett par kvinnliga roller i en WW2-film kunde också skriva dem som annat än: lyckliga tillfälliga knullkompisar i en bombad stad eller tysta kärleksintressen som sedan blir döda symboler att peka på och skrika ”THIS IS WAR!” till.

Och jag funderar på vad den vill säga oss. Utöver ungefär: krig är hemskt, nej på allvar, kolla hur realistiskt vi skildrar allt det hemska som krig för med sig.

Jag landar någonstans i den där pansarvagnen. I interaktionen mellan ”Wardaddy” (Pitts karaktär heter SÅ KLART ”Wardaddy”), ”Bible” (en som vanligt mycket bra Shia LaBeouf, bäst i filmen) och de andra männen. Hur dysfunktionell denna lilla familj är, hur distanserat och samtidigt krampaktigt kärleksfullt de förhåller sig till varandra.

Jag tänker lite tillbaka på förra veckans ”That Awkward Moment”, och de få förtjänster jag fann i den: en tydlig (om än trubbig) skärskådning av vad maskuliniteten kan kosta en. Short version: livsglädje, kärlek, frid, hela ens liv i slutändan. Det är beklämmande men berörande att se.

Petter

7

Det är ju något med krigsfilmer.

Går som i cirklar.

För typ femton år var det smördränkta kastrullpopcorn (luktade kossaröv av dem!) framför “Band of Brothers” i TYP 240p (bordsantenn + betongtung “träteve”).

Några år senare: “The Pacific”.

Efter det: “Letters from Iwo Jima”, “The Hurt Locker” och “Lone Survivor”.

Nu: “Fury”.

Premissen är bekant. En stoisk och luttrad WW2-sergeant (“Wardaddy” [!], spelad av Brad Pitt) med semi-trendig Pitchfork-frippa försöker att plöja upp djupa fåror inne i Nazi-Tysklands hjärta.

Till sin hjälp: en supertraumatiserad Shia LaBeouf (“Bible”), ett vidrigt Captain Morgan-fyllo (Jon Bernthal som Grady “Coon-Ass” Travis) och en sentimental och ljuvligt eftertänksam art deco-estet med grooviga pianoskillz som heter Norman (så klart!!!).

Det är ju vad det är.

Men “Fury” överraskar ibland. Spritter till. Blir någonting annat än det gängse.

Det finns en dynamik i stridsvagnsteamet (ovan nämnda + alibiliraren Michael Peña som “Gordo”) som är rätt så engagerande.

Tyngden, som ändå finns där, i karaktären “Wardaddy”. Pitt är duktig. Lite som i “The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford” (PUST!!!!!!). Åtstramad djupma. Det kliar bekvämt till av att se honom.

Men många kort har spelats förr.

Som att det ALLTID handlar om uppoffringar. Att personer inte tycks ha någonting att leva för. Att det är så självklart att stånga fienden i alla lägen. GÅR DET ÅT HELVETE FÅR JAG VÄL SKJUTA MIG I HUVUDET DÅRÅ!!!!!

Ja.

Bitterljuvt, det här.

Men David Ayers lakoniska porträtt av krig och elände (kollektivt som personligt) besitter tidigare outforskad potential som i stunder kliver över tröskeln från förhoppning till förverkligande.

Joakim

Betygsätt & gilla


Sätt ditt betyg på filmen
Klicka för att kopiera recensionslänken
Gilla recensionerna

Chatthöjdpunkter


That’s a fucked up haircut, “Coon-Ass”!
Sjukt med “pannkakefejset” han fick skrapa bort!
Gnetigt “jobb”, det där? Stå och sucka vid nån jävla karta. Och sen “dra ut i fält”.
Jaha. Das Germans skjuter typ laser? Darth Maul spelar Hitler?

Kortisar om rullen


Stridsvagnsduellen. Vi blir ju HÄNFÖRDA här i soffan, på riktigt nu, när Pitt och gänget kör piruetter på en åker för att undvika tyskarnas monstruösa Tiger-tank. Kittlande.
Varför blir Norman så plötsligt PEPPAD STRIDSPITT? I ena sekunden TYP finkänslig Joy Division-dude med Biskops Arnö-ambitioner. Gastar sen ”FUCK YOU NAZIS!!!” och ”BEST JOB EVER!!” medan han låter puffran gå varm. OTROVÄRDIGT, AYER!
Fuck off, Grady! Så förbannat odräglig du är där vid matbordet. När du härjad och urlakad trampar in i huset BARA för att provocera och riva upp sår. Blir ju deepo här. Sväljer tårar och skit.

Strömma den**Observera! På grund av vad som skulle vara ett hisnande API-gnuggande är listan ovan lika hisnande otillförlitlig. Men testa och se!

Gör din röst hörd! För att kunna kommentera innehållet här på Torsdagsrullen behöver du logga in eller skapa ett konto på Disqus. Följ bara instruktionerna här intill för att komma i gång.

Relaterade filmerFilmarkivet


Honey Boy

Drama

77

Barndomens höga röster och så vidare.

IMDb 7.3 Rotten Tomatoes 94%Se trailerDela på Facebook

By the Sea

Drama

35

1

Drunk writer Roland åker till Frankrike med frugan för att laga typ allt.

IMDb 5.3 Rotten Tomatoes 34%Se trailerDela på Facebook

Once Upon a Time in Hollywood

Drama

97

Läsarbetyg 90% 3

Polarna Rick och Cliff hänger i Los Angeles.

IMDb 7.6 Rotten Tomatoes 85%Se trailerDela på Facebook

Fight Club

Drama

88

1

Jacks liv förändras mitt i en sömnlös dimma.

IMDb 8.8 Rotten Tomatoes 79%Se trailerDela på Facebook

The Curious Case of Benjamin Button

Drama

65

Benjamins bisarra liv.

IMDb 7.8 Rotten Tomatoes 71%Se trailerDela på Facebook

Allied

Thriller

54

Max landar i öknen och blir förälskad.

IMDb 7.1 Rotten Tomatoes 61%Se trailerDela på Facebook