Johnny Mnemonic → Torsdagsrullen

1995

Johnny Mnemonic

Science fiction 1:36

4

Jaaaaa …

Den har väl ändå NÅT SLAGS CHARM?

Keanu Reeves var SKÅLLHET, här, 1995. Ett år efter “Speed”.

Så kom Robert Longo (huh?), som mest verkar ha gjort R.E.M.-projekt innan detta (tack, IMDB) och hade en rulle baserad på scifinestorn William “Neuromancer” Gibsons novell “Johnny Mnemonic” (1981). Gibson, superfuturist som skapade begreppet cyberspace och GENREN cyberpunk, skrev själv ett filmmanus baserat på sin novell.

Och sen kom alltså Robert Longo (who?) in i bilden.

Jag skyller allt på Robert Longo.

Och en beskärd del på Reeves (känns konstigt att kalla Keanu för bara sitt efternamn, han ÄR liksom inte bara “Reeves”?), för att vara rättvis. Men. Återkommer till det.

För manuset är ju inte dåligt. Det är ganska intressant. Det där med data som högsta valuta i THE FAR FUTURE och kurirer som reser runt med denna värdefulla data på hårddiskar (som t o m definieras i sån detalj att vi vet lagringskapacitet) som de har i huvudet. På många sätt görs denna kroppsmodifiering mer intressant än i The Matrix.

“Johnny Mnemonic”, hela konceptet, får mig att tänka på det GRAVT (!) emotsedda spelet “Cyberpunk 2077” – det är en bra grej.

Men Robert Longo (WTF??) gör liksom slarvsylta av det mesta. Det är murrigt, konstigt klippt, märkligt filmat. Bara allmänt förvirrande och frustrerande.

Och REEVES (!) spelar så jäää-ääävla dåligt!

Det kanske också kan skyllas på Robert Longo (????), på dålig regi. För Keanu har ju inte varit USEL i alla sina roller, direkt. Inte minst på senaste tiden.

Men. Ja. Jag sa ju att den har NÅT SLAGS CHARM. Så är det. Det är rätt kreativ kostym, intressanta scenografiska lösningar, FLIPPAD och för tiden rätt välgjorda 3D-animeringar. Och en underhållande, faktiskt imponerande närvarande Dolph Lundgren som den märkligt messianska skurkfiguren.

Men på det stora hela: meh.

Petter

3

Jag vet inte VAD jag ska säga.

”Johnny Mnemonic” är kufisk, farsartad och – trots ett förhållandevis högt tempo – märkbart lam och slö.

Antar att det är kult, det här.

Men ”JM”, med Keanu Reeves i titelrollen, brottas – ju – med stora problem filmen igenom.

Ett bekymmersamt och forcerat flängande med nyckfulla BDSM-figurer i ”Mad Max”-skrud, tokiga visualiseringar av giga-, tera- och floppmoppbytes som svischar förbi och PANIK STRESS ALERT där den enda egentliga konstanten är de bedrövliga skådespelarinsatserna.

Som typ ett en och en halv timme långt megadystopiskt avsnitt av ”Kenny Starfighter” på syra.

Den på förhand intressanta premissen (Johnny slavar som informationskurir – med ett chip i hjärnan – i en värld där data is king) slarvas så klart bort i allt virrvarr och dravel.

Bäst?

Dolph Lundgren (!) i rollen som den övervintrade och brutale neo-vikingen Street Preacher. Överraskar ju här, Dolph. Good Swede.

Keanu?

Rätt usel, va?

Tangerar NÄPPELIGEN systersonen Måns Mobergs (fotbollsspelare i Bergs IK och medarbetare på e-commercesuccén Skoterdelen, reds anm) minst sagt svajiga insats i kortfilmen ”Devastating Virus” från (typ) 2001.

Nä.

Bättre minuter har jag tillbringat framför ”65:an”, bro and sis.

Undvik!

Joakim

Betygsätt & gilla


Sätt ditt betyg på filmen
Klicka för att kopiera recensionslänken
Gilla recensionerna

Chatthöjdpunkter


Fan. Känns ju lite som en B-rulle. No?
Känns typ som "Femte elementet". Kom i samma veva?
Cool typ laserpiska?
Hahaha! Keanus jävla Ken Marino-frilla.

Kortisar om rullen


3D-effekterna! Så jävla kreativa och märkliga och typ rätt snygga? KUNDE man göra sån 3D 1995? FÖRVISSO kommer TR-redax nu på att "Tog Story" ju också hade premiär 1995. Men likväl. Impade, vi är.
Hur mår kompis Magnus Bergman efter VR-upplevelsen i Stockholm? För vi tänker på honom - då - och efterdyningarna av hans insats i slalomspelet när vi ser Johnny irra omkring med huvudvärk AF efter att ha belastat sin 160 GB starka SSD med typ det dubbla.
Dolph! Är överlägset (!) bäst här som sin slaktsugne hövding (?). Är det kanske så att vi underskattat honom? Borde vi se mer? Maila eller skriv på Fejan!

Strömma den**Observera! På grund av vad som skulle vara ett hisnande API-gnuggande är listan ovan lika hisnande otillförlitlig. Men testa och se!

Gör din röst hörd! För att kunna kommentera innehållet här på Torsdagsrullen behöver du logga in eller skapa ett konto på Disqus. Följ bara instruktionerna här intill för att komma i gång.

Relaterade filmerFilmarkivet


Godzilla: King of the Monsters

Action

66

Läsarbetyg 80%

Jätteödlan ställs mot onda titaner.

IMDb 6.1 Rotten Tomatoes 42%Se trailerDela på Facebook

Terminator Genisys

Action

44

Börja om från början, börja om på nytt.

IMDb 6.4 Rotten Tomatoes 27%Se trailerDela på Facebook

Terminator Salvation

Action

33

John Connor är illa ut igen.

IMDb 6.5 Rotten Tomatoes 33%Se trailerDela på Facebook

Terminator 3: Rise of the Machines

Action

44

Tredje gången gillt för Skynet.

IMDb 6.3 Rotten Tomatoes 69%Se trailerDela på Facebook

Terminator 2: Judgment Day

Action

88

Läsarbetyg 95% 2

En ond robot skickas (på nytt) tillbaka i tiden.

IMDb 8.5 Rotten Tomatoes 93%Se trailerDela på Facebook

Terminator

Action

87

En robot på mördaruppdrag skickas tillbaka i tiden.

IMDb 8 Rotten Tomatoes 100%Se trailerDela på Facebook