The Heat → Torsdagsrullen

2013

The Heat

Komedi 1:57

7

Förväntningarna här!

Paul Feig (”Bridesmaids”!) gör film av ett manus skrivet av Katie Dippold (”Parks & Recreation”!). Med Melissa ”Motherfucking Funny” McCarthy och Sandra ”Har ni SETT mig i ’Gravity’??” Bullock i huvudrollerna.

Det är inte nådigt för gänget. Mycket att leva upp till.

Det här är ”The Heat”: medelålders, stel FBI-agent som ger upp allt för jobbet (Bullock SÅ KLART) tvingas jobba tillsammans med frisläppt, smutsig, trasklädd och FUCK IT-inställd Chicago-polis som ger allt för jobbet (McCarthy SÅ KLART). De ska reda ut någon sorts droghärva. Och de är olika. Och de krockar med varandra, hårt och länge, innan de kan börja samarbeta på riktigt. Men DÅ: då blir de som SYSTRAR.

Förutsägbart, så klart.

Men som med cirka alla komedier av den förväntade typen är det inte målet som är poängen, utan själva resan. Hur mycket kul has under tiden, hur mycket skrattar vi?

Rätt mycket, faktiskt. Det finns en rolig och överraskande ton i manuset, både i dialog och i plötsliga händelser (en dude går in i en bil och SPRÄNGS, en annan tappas på en bil och TYP DÖR!).

Och Melissa McCarthy. Helvete vad jävla rolig hon är! Jag svär lite för att komma in i samma stämning. Hon stoppar in ett ”fuck” eller variant på det åtminstone två gånger per mening. Visst, hon är typecastad. ”Tjocka kvinnan som inte bryr sig om utseende och som därför är fri att vara superful i mun och beteende”. Tröttsamt!

Men hon gör det samtidigt så, så bra. Det finns en otrolig komisk timing i hela henne, hennes blick, kroppsspråk , tonfall och rytm i tungan. Ni minns vad jag sa om Will Ferrell förra veckan? Samma här. En uppsyn och jag kan börja flabba.

Och citaten hon levererar. Framförallt när hon synar Bullock och försöker skaka om henne i stelheten. ”I have a fear that I’m gonna put you in a bikini and you’re still gonna look like a fucking bank teller”. Senare: hon kramar om Bullock och snyftar fram ”Such a shitty, shitty, shitty life” (angående Bullocks ensamma liv då).

Det finns en finstämd dynamik mellan de tu. De är själva kärnan, hela behållningen med filmen.

Så filmen i sig är egentligen inte mer än habil (men också långt ifrån dålig), det är helt de två huvudrollernas förtjänst.

JA! Sjua på DIG, Melissa! Sjua på DIG, Sandra!

Petter

5

Premissen neurotisk kalenderbitare möter bufflig/yvig crazytok har väl malts sönder och samman i TYP alla populärkulturella sammanhang.

Även i actionkomedin “The Heat” sätts polerna mot varandra.

Diametralt ska det vara.

Skötsamma FBI-agenten Ahsburn (Sandra Bullock) är den där typen som följer protokoll nitiskt och inte lämnar någonting åt slumpen. Comme-il-faut till punkt och pricka.

Sjaskiga gatusnuten Mullins (Melissa McCarthy), å andra sidan, är sparven i tranedansen som tar det mesta på uppstuds. Viftar och har sig. Ful i mun.

Dynamiken mellan (wish me luck on this!) Syster Duktig och Flickan Ruda är essensen i regissör Feigs (tillbaka från “Bridesmaids”!) smådråpliga copcom.

Och visst blir det inte sällan härligt när styva Bullock brakar samman med sjövilda McCarthy.

Hon är fabulös, Melissa, i sin taggiga rollgestaltning. Med lodisvantar på sitter hon i white trash-söffan, muttrar invektiv och tuggar paprika.

Och bränner av citat efter citat. Från “nine out of ten guys I fuck are black” till dräpande små saker som “tattle tits” (kredd till Katie Dippold!)

Visst är det roligt att följa med på knasbollarnas förbrödrande (försystrande?) eskapader i ett dassigt Boston.

Men det är några rejäla promenader mellan alla skratten.

Ibland blir det lamt, tarvligt och platt.

Varför inte strama upp? Två timmar no good. En och en halv timme me happy. För det blir lätt opulent och seeeeeeegt när man känner av hur “The Heat” trampar vatten.

Och litet tröttsamt att varenda highlight SKA vara när Mullins bräker iväg en provokativ och polemiksökande tirad av svärord och förolämpningar.

Vigören försvinner då.

Joakim

Betygsätt & gilla


Sätt ditt betyg på filmen
Klicka för att kopiera recensionslänken
Gilla recensionerna

Chatthöjdpunkter


Haha. McCarthy är fan skitrolig. Flera små rader. “Was he a hearing man?”.
Hatar sådan där “tio missade samtal-bakfylla”.
Näe, lite för lång, är filmen. En del dökött i scenerna man kunde ha skurit bort.
Bullocks “assistent”. Samma kille som fick snopp i örat i “Scary Movie”?

Kortisar om rullen


McCarthys SPRUDLANDE turbotrut! Som hon babblar på om ditt och datt. Tät densitet! Och SKOJ SKOJ SKOJ! “You’re giving her beauty advice? Do you even own a fucking mirror?”. Gött flabb.
Två saker. Dels den BED-E-RÖVLIGA sminkningen av albinosnuten. Dels explosionen i slutet. CGI:n slafskodad i en gammal trött Commodore 64-burk? Sämre än slutscenen i “Tre kronor”. ÄRLIGT!!!
Deprimerade, utbrända, uppgivna och gråhåriga poliskaptenen, spelad av Thomas ”Biff från Tillbaka till framtiden” F. Wilson. Sitter bara och suckar. Man ser hur livskraften LÄCKER vid varje utandning. ”Do you know how old I am?” frågar han. ”58?” svarar Bullock. Kaptenen suckar: ”I’m 43.” Stort deepofniss!

Strömma den**Observera! På grund av vad som skulle vara ett hisnande API-gnuggande är listan ovan lika hisnande otillförlitlig. Men testa och se!

Gör din röst hörd! För att kunna kommentera innehållet här på Torsdagsrullen behöver du logga in eller skapa ett konto på Disqus. Följ bara instruktionerna här intill för att komma i gång.

Relaterade filmerFilmarkivet


Thanks for Sharing

Drama

88

1

Det här med sexmissbruk och så.

IMDb 6.4 Rotten Tomatoes 50%Se trailerDela på Facebook

Tag

Komedi

66

Ett gubbgäng leker kull på allvar.

IMDb 6.6 Rotten Tomatoes 56%Se trailerDela på Facebook

In Her Shoes

Komedi

64

Systrarna Maggie och Rose är varandras motsatser.

IMDb 6.5 Rotten Tomatoes 75%Se trailerDela på Facebook

Jumanji: Welcome to the Jungle

Äventyr

64

En kvartett kids åker in i ett spel.

IMDb 7 Rotten Tomatoes 76%Se trailerDela på Facebook

The House

Komedi

65

Scott och Kate startar ett spelhak.

IMDb 5.6 Rotten Tomatoes 19%Se trailerDela på Facebook

Pee-Wee’s Big Holiday

Äventyr

43

Speedade Pee-Wee drar runt i USA.

IMDb 6.2 Rotten Tomatoes 63/100Se trailerDela på Facebook