5 dokumentärer som Joakim vill att du ska se → Torsdagsrullen
Tips
31 maj 2019
Klicka för att kopiera artikellänken
Joakim @jgerhardsson

5 dokumentärer som Joakim vill att du ska se

Att slå sig ned med en (rökig) whiskey och samtidigt knapra en goder liten dokumentär är ju aldrig fel. Här tipsar Joakim om en drös ljuvliga tittar nu när helgen står inför dörren.

Det är som en magisk ritual, det där. Det har mörknat en aning utanför, klockan närmar sig midnatt och så. Man smyger fram, nästan tassar, över trägolvet och halar VARSAMT upp en flaska Ardbeg eller någonting av/från Laphroig från drinkvagnen och skvätter GENERÖST opp (minst) en tolva. Efter det horisontellt mysläge i sketsöffan och nyfiket swipande i dokumentärmappen inne i Plex och till slut nöja sig med något fynd och luta sig tillbaka ytterligare och trycka på PLAY och sedan, ja, bara försvinna. Här listar jag fem GODA dokumentärer som du DEFINITIVT bör se. Dra åt skärpet och häng med.

1”The Cove”

Delfinslakt i Japan – då. Och visst är det här en pulshöjare fin nog att resa ragg och piska upp en ur det mest sömniga av whiskeytöcken. Mer eller mindre en dokumentär förklädd i ruggig thrillerskrud. Nu var det typ fem år sedan jag såg den här. Men en scen var ju TYP som hämtad ur de mest kritiska minuterna i någon av alla Bourne-filmer. Night vision-kamera och stressjogg bland klipporna i kuststaden Taiji. Oh shit, yes. På ämnet fisk (?) GÅR det ju även att tipsa om ”Blackfish” (kom något år efter) som handlar om vanvården inne på SeaWorld. Se båda, homies, i en STÖT!

2”Touching the Void”

Brown girl in the ring TRALALALALA! Ni som vet … vet. Den här kusliga DISASTERN (klättringsfadäs i Anderna) slog ju undan benen på en totalt där i gymnasiet. En i det närmaste osannolik historia om hur climberduon Joe Simpson och Simon Yates hamnar i superklister när typ allt går åt skogen under bestigningen av skräckinjagande berget Siula Grande. Sticker till som allra mest under intervjuerna med Joe och Simon. Ska få-ån se om den här nagelbitaren i kväll!

3”The White Diamond”

Oh yes. Tysken Werner Herzog (som även står bakom ”Grizzly Man” och – kuriosa – blev skjuten [!] under ett teveinslag) springer in i ÄNNU ett weirdo som stångar sig igenom vardagen för att nå sin storslagna vision. I det här fallet excentrikern Graham Dorrington som drömmer om att färdigställa ett dugligt flygskepp (min-zeppelinare) som ska kunna färda honom över regnskogen i Guyana. I Herzogs lupp blir det mesta intressant. Gripande och naket porträtt av en man som vill förverkliga sig själv.

4”Collapse”

Dystopiskt VÄRRE med (eventuelle foliehatten) Michael Ruppert som under åttiotvå RAPPA monologminuter (!) går igenom typ allt som kommer att gå fel med världen inom en överskådlig framtid. Peak oil och CIA-konspirationer och fiatpengar och det ena med det andra. Vimsig borstbindare eller missförstådd klärvoajant? It’s for you to decide, lovers of movies. Men gud vad rafflande. Upprätt läge i sketsöffan efter typ minuten.

5”Catfish”

Vem kan man lita på och så vidare. ”Catfish” landade ju hos mig som ett bredarslat (!) paket av spänning och nerv där när sociala medier etablerade sig som en reell tidsmarkör back in the early days of the 21st century. Hur som. Filmaren Ariel Schulman bygger upp en romantisk relation med en kvinna via Facebook för att till slut möta henne i verkliga livet. Frågan: är hon den hon har utgett sig för att vara?

Skrivet av


Joakim
@jgerhardsson

Datum


31 maj 2019

Delning


Klicka för att kopiera artikellänken
Gör din röst hörd! För att kunna kommentera innehållet här på Torsdagsrullen behöver du logga in eller skapa ett konto på Disqus. Följ bara instruktionerna här intill för att komma i gång.