Back to the Future → Torsdagsrullen

1985

Back to the Future

Äventyr 1:56

10

Det här är en av de jag brukar tänka på när jag får frågan om favoritfilmer. Jag var kanske nio första gången jag såg den. Jag minns inte detaljerna, men jag tror (minnen är ju ändå bara att tro med olika grader av säkerhet) att det var ungefär så här:

Min storebror Olle var jag med nästan hela tiden till vi blev tonåringar. Han hade en kompis, Erik, som hade säkert hundratusentals filmer på VHS (det verkade så mycket i mina nioåriga ögon).

Olle var ofta där och såg filmer med honom, barnförbjuna saker med våld och blod och bröst (“Total Recall”!). Jag ville så gärna vara med, jag kan fortfarande minnas den längtan jag kände.

Men ibland kom också Erik till oss och hade med sig en kasett. En dag stod det med blyertsversaler på etiketten: “TILLBAKA TILL FRAMTIDEN”. Mina ögon blev vida. Bara titeln väckte något, fick kroppen att börja vibrera subtilt.

Så vi satt där, jag hade kanske en liten tunn vit påse från badet med fem-sex enkronorsgodisar i. Salta S. Jag tog en tugga och förlorade mig i TV:n.

Med den bakgrunden förstår jag att jag aldrig kan skriva om den här filmen på samma sätt som… säg, “White House Down” förra veckan.

“Tillbaka till framtiden” ligger mig nära. Ser jag omslaget blir jag glad och lite varmare.

Det jag kan skriva om är hur jag uppfattar filmen i dag, när jag ser den med Jocke. När vi messar reflektioner över små detaljer i filmen till varandra, de som tidigare varit delar av en magisk helhet.

Och den är intakt, om än krusningar syns på ytan. Filmen klarar inte Bechdel-testet VILKET FORTFARANDE ÄR HELT SJUKT ATT TYP INGA FILMER GÖR (ursäkta men det där kräver caps lock). Det finns en scen som i viss mån kan sägas trivialiserar våldtäkt. Och så. Hårda sanningar som äter på min nostalgi.

Det jag kan skriva är att det än i dag är ett så genialt koncept. Så kreativt i själva grundidén och framförallt i utförandet. Filmen har en skimrande scenografi. Kostymer som känns så självklara. Det finns ett skickligt kameraarbete också som jag egentligen inte tänkt på förrän nu. Och ett manus och skådespeleri som är inte otroligt men så kul och underhållande och lätt och… tidlöst.

Jag mår bra varje gång jag ser den. Oavsett vilket humör jag redan har som det bygger på eller kväver för ett tag. Jag älskar den här filmen.

Petter

7

Jag känner mig snäll när jag sular iväg en sjua.

Egentligen TILTAR det väl mer mot TYP en femma.

Varför vet jag inte.

Hjärndöd, kanske.

Nä.

Äsch.

Skoja.

Jag har ju (verkligen) svårt för sådana här rullar. Kanske tar itu med dem för sent. Såg ju ”Back To The Future” första gången när jag var liksom tjugo bast. Sinnes. På något sätt.

Jag kan ta in det som är bra. Konceptet, hela formulan. Michael J. Fox. Rolig och så. Hela plytet lever ju sitt eget liv.

Men jag KÄNNER ingenting.

Behöver man det, då?

Tjao.

Kanske inte.

Jag tänker mycket när jag ser ”Back To The Future”. Men på ANDRA saker. Krokar. Konnotationer. Associationer. Googlar ”farfarsparadox”. Spelar upp det där klippet när Michael J. Fox anno 2013 (in på Youtube!) lirar gura (”Johnny B. Goode”) och allting är så himla långtifrån scenen i filmen där Fox (ung, spänstig och charmant pueril) river av samma låt.

Tänker ju TYP mer på Parkinson och vad sjukdomen GÖR än filmen i SIG.

”Men vad fan, din krumma spinkröv, varför ger du DÅ EN SJUA!?”, tänker ni.

Ja, men.

Filmen ÄR ju bra! Jag gillar den alerta ploten, alla täta slalomkurvor runt mindfucksen. Den skärpta dialogen, de töjda karaktärerna och patologiske Dr. Emmett Brown.

Men det här är inte min typ av götterulle. Jag har svårt att gå i gång på den till fullo (trots [tack vare?] att varenda liten kotte jag känner fullkomligen älskar den).

Det är ju så klart superrimligt.

Ändå.

Men också ganska tråkigt.

Joakim

Betygsätt & gilla


Sätt ditt betyg på filmen
Klicka för att kopiera recensionslänken
Gilla recensionerna

Chatthöjdpunkter


Puckat att Marty bara blundar och står still där? Spring åt sidan för fan!!!!
Det skulle ju krävas typ en livstid utan öl för att hjärnan ens skulle kunna göra ett försök att “koda” maskinen.
Bra skådis, Michael J! Känslorna far fram och tillbaka över fejan.
Jobbigt att “fadea ut”? Se hur kroppen blir genomskinlig.

Kortisar om rullen


Crispin Glover! Vilken PROFIL! Här totalmobbad KID med synthig New Order-frilla. Sicket kalasmörker som ruvar där, i karaktären George. Och Crsipin gör det så krispigt (!) och bra. Men han blev aldrig bättre än så här. Eller hur?
Vad ÄR Christopher Lloyds ålder, egentligen? Föddes han som 70? Tydligen sminkades han här för att se äldre ut i början (1985) och var sedan sig själv i filmens 1955… men det märks knappt någon skillnad? KLASSISK alltid-sett-likadan-ut-kändis.
Michael J Fox har en komisk EXPERTIS i de scener där Marty inte vill avslöja vem han är för sina jämnåriga 1955-föräldrar. Som när han råkar säga “Dad” på impuls till pappa George och försöker rädda det med ett tafatt “Daaad, dad-dad-daddy-O!”. INTROVERSIONSKUNGEN George reagerar knappt, så klart.

Strömma den**Observera! På grund av vad som skulle vara ett hisnande API-gnuggande är listan ovan lika hisnande otillförlitlig. Men testa och se!

Gör din röst hörd! För att kunna kommentera innehållet här på Torsdagsrullen behöver du logga in eller skapa ett konto på Disqus. Följ bara instruktionerna här intill för att komma i gång.

Relaterade filmerFilmarkivet


Jumanji: Welcome to the Jungle

Äventyr

64

En kvartett kids åker in i ett spel.

IMDb 7 Rotten Tomatoes 76%Se trailerDela på Facebook

Pee-Wee’s Big Holiday

Äventyr

43

Speedade Pee-Wee drar runt i USA.

IMDb 6.2 Rotten Tomatoes 63/100Se trailerDela på Facebook

Innerspace

Komedi

77

Tuck hamnar i en rumpa.

IMDb 6.8 Rotten Tomatoes 82%Se trailerDela på Facebook

The Polar Express

Äventyr

22

Det här med att inte tro på tomten.

IMDb 6.6 Rotten Tomatoes 56%Se trailerDela på Facebook

The Walk

Drama

56

Philippe Petit spänner upp en skön tvättlina på fyra hundra meters höjd.

IMDb 7.3 Rotten Tomatoes 84%Se trailerDela på Facebook

Avengers: Infinity War

Action

99

1

Thanos vill förgöra halva universum.

IMDb 8.5 Rotten Tomatoes 85%Se trailerDela på Facebook