Aftersun → Torsdagsrullen

Guldrulle

2022

Aftersun

Drama 1:42

9

Ett genomgående stråk av melankoli. Eller nej, rakt av depression.

Det är vad jag ser i Charlotte Wells skildring av sin uppväxt. Eller ja, vems uppväxt det nu är. Det är så hudnära och genuint så jag bara tar för givet att det är upphovskvinnans egen uppväxt. Suget att direkt KLISTRA FAST konstnären vid verket. Varför? Vet inte.

Anyway.

Genom att ta med oss till ett utsnitt – en Grekland-resa med frånskilda unga pappan när hon var typ tolv – får vi snabbt en ganska rik bild av … ja, barns relationer till sina föräldrar. I den där åldern.

Ansvarstagandet i ett växelspel mellan de tu. Den nyvakna, långsamma förståelsen av pappas psykiska hälsa och hur den kan skifta. Plötslig kontakt med sitt eget känsloliv på ett nytt sätt. Blickar och ivriga öron mot de lite, lite äldre barnen och deras kåta tonårstillvaro.

Och, förstås, Paul Mescal som driver runt, är fin pappa som noggrant kletar på SPF på dotterns rygg, dricker öl, däckar på rummet, köper en för dyr matta. Wow. Han är fan storslagen.

Toppenrulle.

Vad har du för oss framöver, Charlotte? Can’t wait.

Petter

9

Ouch.

Smelling burned over here.

”Aftersun”, _det omtalade hypedramat_ om farsan Callum () och dottern Sophie (Frankie Corio) på solresa, vi ser.
En vild coming-of-age-sving.

Det mesta har (väl?) sagts och skrivits om indieskotten (skotskan?) Charlotte Wells svettiga charterskildring.
Så låt oss plocka in ChatGPT här – som efter att ha fått granska (!) mina tidigare TR-texter summerar det jag känner (600 tecken – då) efter en KONKRET prompt. Ready? OK. Ready:

När jag klev in i biografens mörker för att ta del av ”Aftersun” hade jag inte förväntat mig att bli så totalt uppslukad av denna emotionellt laddade film. Regissören lyckas på ett mästerligt sätt kasta oss in i en värld av mörka hemligheter och djupt personliga konflikter.

Skådisprestationerna är enastående och det är särskilt en skådespelare som spelar pappan som tar oss med på en oförglömlig resa. Hans förmåga att porträttera det allvar och den komplexitet som genomsyrar karaktären är imponerande. Med varje blick och varje tystnad förmedlar han en stor inre kamp och en stark känsla av autenticitet.

Allvaret i filmen är slående och det är i skildringarna av pappans mörka hemligheter som dess största styrka ligger. Genom subtila nyanser och suggestiva detaljer får vi som tittare glimtar av den komplexa verklighet som pappan bär på sina axlar. Det är en historia som drar oss in i en virvel av spänning och sorg, samtidigt som den berör djupare teman som familjerelationer och självuppoffring.

Regissören använder sig av en atmosfärisk och målande visuell stil som förstärker den känslomässiga intensiteten i varje scen. Med hjälp av skickligt fotoarbete och en suggestiv soundtrack lyckas filmen fånga våra sinnen och föra oss ännu närmare berättelsen.
Med sin gripande berättelse, enastående skådespel och starka inslag av allvar är ”Aftersun” en film som rör om i känslorna och lämnar ett djupt intryck. För dem som uppskattar filmer som vågar utforska de mörkare sidorna av mänskligheten kommer detta verk definitivt att bli en minnesvärd och tankeväckande filmupplevelse.

Okej, okej. Stop it, ”Chatty”.

Fan.

Rätt dåligt ändå?

Dessutom såg jag den inte på bio.

Joakim

Betygsätt & gilla


Sätt ditt betyg på filmen
Klicka för att kopiera recensionslänken
Gilla recensionerna

Chatthöjdpunkter


Smart uppfinning, gips?
Kan vi hantera denna starkma?
Darrigt namn på en son, Nihil?
King bro.

Kortisar om rullen


Greppet med att växla krispig 4K (typ) och asgnetig "familjefilmer på fejk-VHS i Svenstavik anno 1994"-kvalle är kanske inte nytänkande som sådant. Men bra, det är det. Man är som där, på plats ju!
Ja, VAD ska Charlotte Wells göra härnäst? Bita på naglarna-läge för oss i väntan. KUL när en sån här ny stjärna poppar upp!
Fan. Vad hände med papi egentligen? Lever han där, i nutid, eller är han döööödi? Det hela har en sordin över sig.

Strömma den**Observera! På grund av vad som skulle vara ett hisnande API-gnuggande är listan ovan lika hisnande otillförlitlig. Men testa och se!

Gör din röst hörd! För att kunna kommentera innehållet här på Torsdagsrullen behöver du logga in eller skapa ett konto på Disqus. Följ bara instruktionerna här intill för att komma i gång.

Relaterade filmerFilmarkivet


All of Us Strangers

Drama

88

Relationella och emotionella knallskott när Harry och Adam möts.

IMDb 7.7 Rotten Tomatoes 97%Se trailerDela på Facebook

The Revenant

Drama

89

Läsarbetyg 100%

Hugh grindar loss AF efter ett möte med en björn.

IMDb 8 Rotten Tomatoes 78%Se trailerDela på Facebook

What’s Eating Gilbert Grape

Drama

89

Om Gilbert som försöker att hålla ihop sin familj.

IMDb 7.7 Rotten Tomatoes 90%Se trailerDela på Facebook

Fucking Åmål

Drama

99

Agnes är olyckligt kär i Elin.

IMDb 7.5 Rotten Tomatoes 91%Se trailerDela på Facebook

Philadelphia

Drama

88

Döende Andrew slåss mot sin arbetsgivare.

IMDb 7.7 Rotten Tomatoes 81%Se trailerDela på Facebook

Rocky II

Drama

88

Balboa pensionerar sig. Eller?

IMDb 7.3 Rotten Tomatoes 71%Se trailerDela på Facebook