Jack Reacher → Torsdagsrullen

2021

Jack Reacher

Thriller 2:10

6

Aaahhhh.

Cristopher McQuarrie. Den brillkantiga medelålderskingen med rufsig frilla. Skrivit TYP alla Tom Cruise-filmer de senaste tio åren? Även ”De misstänkta”, när det begav sig. Men framförallt, hans två juveler: ”Mission: Impossible – Rogue Nation” och uppföljaren ”Fallout”. Några av senaste årens absolut bästa actionfilmer, ja så är det. Och 2022 och 2023 kommer alltså ”M:I” nummer 7 och 8, inspelade rygg mot rygg mitt i brinnande pandemi. Allt written & directed by McQuarrie. CUDOS!!! I’m proud of you!

“Jack Reacher” är hans andra film som han både skrev och regisserade. 2012.

Och ja … det märks att hans penna var mer tungrodd (-ritad?) på den tiden. Eller att han hade för mycket bläck i sin skrivmaskin (?). Kan jag pressa ut en till halvdan liknelse? Han hade för mycket surf (?) kvar på datorn?

Poängen är: ”Jack Reacher” är fan onödigt invecklad och långdragen. Ett manus som får några spännande utbrott typ fyra gånger totalt, men resten av de 130 minuterna pyser det på sakta och till synes händelselöst.

Introt på filmen, som går 8 minuter helt utan dialog (!), är rafflande som fan. Snygg, rapp och skrämmande iskall mördaraction. Vi tror här att vi ska bjudas på en högoktanig typ ”Fast & Furious” med lite mer hjärna.

Men tji?

Ja – tji fick fucking vi.

Det är fan oändliga MÖTEN i diverse kontor, diners och barer, där FALLET bollas fram och tillbaka i komplicerade ordalag. TYP så här: ”But what if Ross didn’t have the sun in his back? What if the sun blinded him, leading him to cancel his plans and return to the United States BEFORE General Johnson decided that he should be lending his skills to the Canadian contractor???”.

Me and Joe: 😮.

Det är inte heller så bra skådespeleri. Väldigt ojämna prestationer av typ alla förutom Tom Cruise och Robert Duvall (GUNNY!!!).

Utan allt det där kvarstår ju då bara action. Och den visar inte sin nuna särskilt ofta. När den väl gör det är det väldigt bra, om än basic.

Så det blir mycket halvmesyrer.

Sorry, Tom & McQuarrie.

Men bättre kan ni.

Petter

4

”Jack Reacher” är virrig skit.

Den annars så pålitlige actionsnickaren Cristopher McQuarrie, som bland annat står bakom ljuvligt underhållande ”Mission: Impossible – Rogue Nation” och ”Mission: Impossible – Fallout” (Henry Cavills ”armvevande” på toaletten!), lyckas inte alls förvalta sitt pund här.

Vi har att göra med en rulle som inte vet vilket ben den ska stå på. Ena stunden (alltför sällan, i och för FUCKING sig) rå action, ibland plump, farsliknande slapstick i paritet med ”Ensam hemma”. Men allra mest sömniga, klibbiga och ALLDELES för invecklade dialogsjok där tillbakablick efter tillbakablick avlöser varandra och helt tar udden av den thrillernerv som gömmer sig där i det dunkla.

Ärligt: tappar storyn om oskyldigt (?) utpekade snipern Barr efter sisådär 25-40 minuter.

Typ enda behållningen är titanen (!) Robert Duvall som står för den finaste prestationen som fårade vapenhandlaren Gunny. Enda karaktären jag/vi bryr oss om.

Även gästspelet av Wernor Herzog, den excentriske dokumentärregissören, tillhör höjdpunkterna som kapriciöse (!) skurken The Zec. Typ skitbra skådis ju, Wernor.

Annars: gäsp.

Joakim

Betygsätt & gilla


Sätt ditt betyg på filmen
Klicka för att kopiera recensionslänken
Gilla recensionerna

Chatthöjdpunkter


Jobbigt att bita av just tummen?
Vad fan? Usla skurkar?
Fattade ingenting av "revealen" nu?
Mysigt häng på skjutbanan?

Kortisar om rullen


Det här med att en Jack Reacher-remake ska göras - delvis för att Tom Cruise anses för kort. Oh no? Även om vi båda är över 180 här på TR-REDAX så är vi INTE med på längddiskriminering!
Vad är det för komplexa vindlingar du har i din hjärna, McQuarrie? Typ en dement Nolan?
Vi kan (så klart) inte undvika att tänka på alla trauman kopplade till krig och terror och så. Komma hem efter en Irak-vända och bara falla ihop som ett korthus. No, no.

Strömma den**Observera! På grund av vad som skulle vara ett hisnande API-gnuggande är listan ovan lika hisnande otillförlitlig. Men testa och se!

Gör din röst hörd! För att kunna kommentera innehållet här på Torsdagsrullen behöver du logga in eller skapa ett konto på Disqus. Följ bara instruktionerna här intill för att komma i gång.

Relaterade filmerFilmarkivet


Mission: Impossible – Fallout

Action

99

Ett uppdrag går fel och Hunt får ta på sig tagelskjortan.

IMDb 7.7 Rotten Tomatoes 97%Se trailerDela på Facebook

Mission: Impossible – Rogue Nation

Action

88

Syndikatet ställer till med trubbel för Hunt.

IMDb 7.4 Rotten Tomatoes 94%Se trailerDela på Facebook

Mission: Impossible

Thriller

66

1

Agenten Ethan Hunt får jobba i uppförsbacke.

IMDb 7.1 Rotten Tomatoes 66%Se trailerDela på Facebook

Edge of Tomorrow

Action

87

Lev. Dö. Och repetera. I en värld som hotas av fucked up aliens med tentakler.

IMDb 7.9 Rotten Tomatoes 91%Se trailerDela på Facebook

Top Gun: Maverick

Action

88

Bro Pete drar upp i luften igen.

IMDb 8.3 Rotten Tomatoes 96%Se trailerDela på Facebook

Top Gun

Action

87

Luftens hjältar featuring Tompa Cruise.

IMDb 6.9 Rotten Tomatoes 58%Se trailerDela på Facebook