Killers of the Flower Moon → Torsdagsrullen

2023

Killers of the Flower Moon

Drama 3:26

10

Åh.

Wow.

Vilken EPIC, va?

Det är sällan jag känner att filmer som klockar in på över tre timmar kan motivera sin längd.

Martin Scorseses förra film ”The Irishman” (tre minuter längre än ”Killers”) är en sån. BRA, absolut, men hade nog passat bättre som en miniserie.

Men här: NADA problem, Marty. Kör PÅ.

Det är något med filmens takt – lunkande, tystlåten och stillsam samtidigt som en avgrundsdjup orättvisa genomförs. Det ger mig kalla kårar.

Samtidigt handlar det också om en respekt inför själva ämnet: osagerna, en del av amerikansk ursprungsbefolkning, som tvångförflyttats hitan och ditan i Kansas och Oklahoma, bara för att, när de väl slagit sig ner för gott, bli mördade av giriga amerikaner som vill åt oljan som fanns under marken de råkat ”ge” dem.

Det säger sig självt att det behöver berättas med vördnad, med noggrannhet.

Och det är nästan som att kvävas i ultrarapid att bevittna den här berättelsen, och det väcker något om nutiden i mig. Som en fickspegel som reflekterar mina känslor inför folkmordet i Gaza. ”Killlers” är också effektiv i sitt berättande på det sättet att det fokuserar på en familj, systrarna som systematiskt dödas, allt enligt en plan (exakt hur kalkylerad får vi aldrig veta) från den vite ”byäldste” William Hale som vill åt deras land, deras resurser. Och stackars (?) Ernest som dras mellan två familjeallianser tills han till slut är medskyldig i sina svägerskors dödsfall, eventueltl till och med sin egen fru.

Hot take men: jag vet inte om Scorsese någonsin varit så här bra. Okej, kanske i ”Goodfellas” då. Men Robert DeNiro och Leonardo DiCaprio är båda bättre än på många, många år. Försvinner in i rollerna, som det heter.

Men Lily Gladstone ska ha flest rosor. SOM hon bär hela den här berättelsen på sina redan tyngda axlar. Hennes allvarliga närvaro och pondus, hennes hjärtskärande sorgsna ansikte som fyller skärmen.

Storartat.

Petter

6

3 timmar och 26 fucking minuter, vänner.

Nu är vi i mål med Leo.

Så: ännu en långjäst dramapaj av nestor Scorsese. Ni minns väl OERHÖRT långa ”The Irishman” som vi tappert knaprade i oss medelst små, små pyttetuggor a while back.

Men ”Marran” ger inte opp sina spatiösa epos.

Här en för-e-bannat utkavlad, semi-sömnig halvwestern (typ) based on a true story. Om Osage-morden back in the 20s med skurken Ernest (DiCaprio) i centrum.

Visst är det en rätt sävlig odyssé – så klart.

Men aldrig dötråkigt – ändå.

Välskapt skit med mysigt oldielingo (”fuck a duck”), REALISTISKA miljöer och tre rejäla motorer i nämnde Leo, De Niro och Lily Gladstone som navigerar i den giriga oljekåtman som slutade med rejäl blodspillan.

Precis som i fallet med ”The Irisman” äter sig storyn in i en längs med vägen, och det känns faktiskt HELT OK när det känns som att filmen är slut men det då återstår TYP en och en halv timme.

Bro is alright.

We are OKAY.

Och nästa vecka är vi tillbaka igen.

Joakim

Betygsätt & gilla


Antal som röstat: 1
Klicka för att kopiera recensionslänken
Gilla recensionerna

Chatthöjdpunkter


Man gillar De Niro när han äger sin ålder? Och inte låtsas vara ung och fit.
Fan. Sugen på sådana där hängslen, bro. Hålla upp braxorna, du vet.
Mysigt att de går runt med typ "designerfilt" på kroppen hela tiden.
Kul med De Niros "rövracket"?

Kortisar om rullen


Gamla bilar! Great cozy - ju. Maxfart: 20 km/h-ish? Vore kul att FÖRSÖKA trimma "gammelkärran" och TYP köra folkrace? Ja?
Varför är Scorseses filmer alltid FAKKIN sketalånga? Här klockar vi in på 3 timmar och 26 minuter. Innan dess "The Irishman" med 3 timmar och 29 minuter. WHAT IS UP, "SCOCCO"?
Please, no more dead children in movies, OK? We cannot handle. Hälsningar från TR papis.

Strömma den**Observera! På grund av vad som skulle vara ett hisnande API-gnuggande är listan ovan lika hisnande otillförlitlig. Men testa och se!

Gör din röst hörd! För att kunna kommentera innehållet här på Torsdagsrullen behöver du logga in eller skapa ett konto på Disqus. Följ bara instruktionerna här intill för att komma i gång.

Relaterade filmerFilmarkivet


Gangs of New York

Drama

66

Unge Vallon söker vedergällning i ett lortigt Big Apple.

IMDb 7.5 Rotten Tomatoes 73%Se trailerDela på Facebook

This Boy’s Life

Drama

67

Om Tobias Wolffs omtumlande uppväxt.

IMDb 7.3 Rotten Tomatoes 76%Se trailerDela på Facebook

The Irishman

Drama

87

Frank gör kometkarriär i maffiakretsar.

IMDb 7.8 Rotten Tomatoes 95%Se trailerDela på Facebook

The Wolf of Wall Street

Drama

55

1

Yuppien Jordan Belforts uppgång och fall.

IMDb 8.2 Rotten Tomatoes 80%Se trailerDela på Facebook

Sicario

Kriminaldrama

88

Dags att infiltrera mexikanska drogkarteller!

IMDb 7.7 Rotten Tomatoes 92%Se trailerDela på Facebook

The Revenant

Drama

89

Läsarbetyg 100%

Hugh grindar loss AF efter ett möte med en björn.

IMDb 8 Rotten Tomatoes 78%Se trailerDela på Facebook