Operation Ragnarök → Torsdagsrullen

2018

Operation Ragnarök

Skräck 1:39

2

Ja.

Jo.

*suckar*

Var fan ska jag börja?

Det här är som ett avsnitt av den sämsta svenska dokusåpan du kan komma på, uttänjt till en långfilm.

Uttänjt till bristningsgränsen för vad som är acceptabelt att ta in på en TV-skärm.

Detta ÄR en av de sämsta berättelserna jag någonsin tagit del av.

I allt från det usla grundkonceptet (zombieviruset som i hemlighet kokats ihop av den amerikanska militären) till de tafatta försöken att ”ta i” rasism och kulturmotsättningar.

Den usla, usla regin. Ena stunden är en karaktär ondskefull, nästa en kärvänlig värd.

Och mitt i allt detta är en märkligt namnkunnig lista skådespelare intryckta. Hur fan gick det till?

Men likväl: en rätt skoj titt.

Det får vi ge denna skrotrulle.

Petter

2

Dra mig baklänges, va.

”Operation Ragnarök”, som handlar om ett virus som sprids i Landskrona och förvandlar alla till springande monster/zombies, är så fruktansvärt usel att den med marginal tangerar Richards Hoberts monumentala medeltidspannkaka ”Tre Solar”.

Identifierade problemområden: manus, casting, repliker, CGI (bättre renderingar i CD-spelet ”Mysteriet på Greveholm”?), ljudläggning, soundtrack, klippning. Bland mycket annat.

Och allt går FÖR fort.

Den väne och initialt superresonable anti-rasisten Ossian (Andreas Andersson) står upp mot modigt mot sin fyrtioårskrisande och lynnige SD-brorsa Nils (Jonas Malmsjö) – som för övrigt har en stor Sverige-flagga över sin säng med texten ”VÄRNA FOSTERLANDET” för tydlighetens skull – i en scen (”du kan inte dra alla över en kam”) där i början.

Men efter att jag gått iväg till köket för att hämta chips eller choklad eller vad det var för skit (borta i typ en minut!) och chattat med Great Pete och så är spelplanen och rollfördelningen plötsligt en helt annan.

Ossian har gått full frontal ”American History X” (minns scenen med käken mot asfaltskanten?) och skjuter typ huvudet av någon i invandrarfamiljen för att han – utan uppenbar förklaring – tvärvänt och nu hatar människor som inte kommer från Sverige.

Det är ett VÅGAT arc, det, Hiller (regi och manus).

Men ”Operation Ragnarök” är ju både eljest och omvälvande korkad.

Låt mig lista några dumheter med filmen.

Ett: hur kan monstren/zombiesarna ta över Landskrona i sådan hiskelig fart? På några få minuter är det kaos i hela staden, trots att det fågelvägen är minst fyrtiofem minuter mellan hamnen och stationen (kollade Google Maps).

Två: hur står det egentligen till med pladdrige patriarken Bertils (Per Ragnar) värderingar? Ena sekunden råbarkad och hänsynslös rasist för att i nästa sekund vara human som fan och omfamna Hamid (Zardasht Rad) och resten med hull och hår med starka lyckönskningar och beskyddande ord.

Tre: varför har Nils en trög vespa?

Fyra: hur kan försvarsmakten tillåta en traumatiserad och kollrig Angelica (Elin Lanto) att hänga med det där skjutglade och buffliga kompaniet (?) från Island tillbaka in i det HELT avspärrade Landskrona?

Fem: varför vill ens ett isländskt kompani hjälpa till på plats i Landskrona?

Sex: vad gör Nils – spoiler men läs på – där i slutet? Han sticker något (vi får aldrig veta vad och det förklaras aldrig vidare trots uppenbar teasing i slutet) i nacken på ungkarlen Beck-Friis (Per Eggers), som i sin tur bara försvinner ur scenen, och förvandlas till en zombie TROTS att han (väl?) tagit motgift.

Visst.

”Operation Ragnarök” (som tog hela fem år att spela in med följd att flera skådisar i den här tidiga trailern inte ens är med i den färdiga filmen) är kass och föredrar frågetecken framför svar.

Men vi myser ändå i sketsöfforna.

För ibland är det dåliga mer roligt än det är jobbigt.

Tack för tipset, loyal follower Stefan Nordstroem.

Joakim

Betygsätt & gilla


Antal som röstat: 1
Klicka för att kopiera recensionslänken
Gilla recensionerna

Chatthöjdpunkter


Fråga: ÄR det Jarmo Mäkinen som är polisen med frätt face?
Ändå pirrig på att se monstren?
Kul att jag tycker Per Ragnar i bakvänd keps är lik Anders Clark?
Så jävla debilt vapen mot terroristerna. Nolan har EJ grönat manuset?

Kortisar om rullen


Per Ragnar! Solklart bäst här i rollen som ex-generalen (?) Bertil. Fantastisk skånska och så vidare. Borde BREJKAT och typ fått chansen i Hollywood efter "Tre Kronor". Ja ja ja!
Vad FÅ-ÅUN hände med karaktären Ossians utveckling? Från superrimlig kollega som ifrågasätter och utmanar Nils rasistiska världsbild till en ULTRARASSE som hotar kvinnor och kallar dem ”hora”. Vad hände?
Jonas Malmsjös JÄÄÄÄÄVLA vespa som han rejsar runt på överallt. Blir så jävla komiskt när han angeläget BOOSTAR genom Landskrona på den där gamla Viktor Wiktorsson-Aeroxen.

Strömma den**Observera! På grund av vad som skulle vara ett hisnande API-gnuggande är listan ovan lika hisnande otillförlitlig. Men testa och se!

Gör din röst hörd! För att kunna kommentera innehållet här på Torsdagsrullen behöver du logga in eller skapa ett konto på Disqus. Följ bara instruktionerna här intill för att komma i gång.

Relaterade filmerFilmarkivet


Talk to Me

Skräck

88

Några tonåringar frammanar andar med en astorr hand.

IMDb 7.1 Rotten Tomatoes 72/100Se trailerDela på Facebook

Evil Dead Rise

Skräck

67

Läsarbetyg 60%

Två systrar möter Mrs Demoni.

IMDb 6.5 Rotten Tomatoes 84%Se trailerDela på Facebook

Midsommar

Skräck

87

Crazy firande i typ Petter Arbmans hemtrakter.

IMDb 7.1 Rotten Tomatoes 83%Se trailerDela på Facebook

Scream VI

Skräck

75

Fram med kniven, systrar å bröder.

IMDb 6.5 Rotten Tomatoes 76%Se trailerDela på Facebook

Speak No Evil

Skräck

67

Läsarbetyg 70% 1

Ett danskt par åker på gemytlig (?) weekend.

IMDb 6.6 Rotten Tomatoes 84%Se trailerDela på Facebook

Scream

Skräck

77

Ghostface ger fan aldrig opp.

IMDb 6.3 Rotten Tomatoes 76%Se trailerDela på Facebook