Pain & Gain → Torsdagsrullen

2013

Pain & Gain

Action 2:09

4

Om “The Hours” förra veckan var andningshålet i Hollywoods kvävande brist på bra kvinnoroller är “Pain & Gain” rakt ner i träsket igen. Akut syrebrist. Ett halvt A4 lagt på att skriva samtliga kvinnliga karaktärer, kanske?

Vad kvinnor gör i den här filmen? Är prydnader och sexuella objekt (det finns en rätt vidrig scen med ett skämt om våldtäkt), lagar mat/passar upp sina män eller blir mördade. Det är väl det mesta. Rebel Wilson är rätt rolig i sin roll, men till största delen består den av “den tjocka tjejen vi skrattar åt eftersom hon är sexuellt självsäker och utlevande trots att hon är tjock”.

A big fucking 🙁 här, girls and boys.

Men! Det är Michael Bay. Han ÄR ett svin. Han ÄR usel på kvinnliga karaktärer. Jag vet inte riktigt vad han är bra på. Eller jo: han är rätt bra på att göra FLIPPADE berättelser och att stoppa in bra och underhållande actionscener i dem.

“Pain & Gain” är rätt flippad. Ibland på ett så originellt sätt att man skrattar i ren chock. Dramaturgin är fan BANANAS ibland. Jaha, den karaktären försvinner helt ur handlingen i en halvtimme utan egentlig förklaring? That’s OK, Mike!! Men ofta känns den också så manierad. Den vill så mycket, att sticka ut, vara något slags Michael Bay-motsvarighet till, jag vet inte… “Resevoir Dogs”? Bay sniffar efter cred, tror jag. SORRY MIKE!! Kommer inte hända här.

Tony Shaloub (“Monk”!) är bra och rolig i sin roll. Han spelar det stenrika kidnappningsoffret som utsätts för de vidrigaste men samtidigt märkligt komiska tortyrmetoder man (eller Bay & Co.) kan tänka sig. Och The Rock överraskar, han visar sig besitta en viss komisk talang i rollen som born again-mjukis i overkligt välgroomad Hulken-kropp. Samspelet mellan dem två är nog filmens största behållning.

Men hörru, Ed Harris! Vad fan GÖR du HÄR?

Petter

4

När slirige actionjunkien Michael Bay sätter sig bakom regispakarna blir det inte sällan redigt med skit.

Jag menar.

”The Rock”. ”Transformers”. ”Transformers: Revenge of the Fallen”. ”Transformers 3”. ”Transformers: Hate My Life”. ”Transformers: Kill Me And Eat Me”. ”Tranformers: The Sudden Return of Fuck My Life”.

Jaja.

LET’S STOP IT!

I ”Pain & Gain” väjer Bay MÅHÄNDA för det värsta av pulvriseringsslödder. Inga CGI-torn som spricker och välter.

Men i stället gör jänkaren rätt så duktigt med slarvsylta av en BASED ON A TRUE STORY-historia som initialt kändes som god råvara.

För det är plattan i botten (push the tempo!!!!) när Bay förtvivlat tumlar runt tuffknuttarna Lugo, Doyle och Doorbal (spelade av Mackan Wahlberg, The Rock och Mackie) i ett fasligt trassligt pinballstudsande mellan kidnappning, tortyr, kokain, sillisar, bänkpress och oljiga Miami-skinkor.

Okej då. Det ÄR väl kul emellanåt. Dwayne Johnson (Mr The Rock himself) bjuder upp till dans som det skönt sakrale muskelberget som LOVES HIS JESUS men har problem med att hålla nävarna nere i fickan.

Men som det haltar. Alla luckor! Klyschorna! Och den här trötta schabloniseringen som, tillsammans med känslan av att storyn (med rätt handpåläggning) faktiskt hade kunnat bära, i stort gör tittandet till en klådig plåga.

På tok för forcerat. Alldeles för snabbkäftat. Fram och tillbaka och upp och ner och in och ut och tillbaka igen. Och till det den här urvattnat tröstlösa FEELINGEN av att, ja, man inte kommer en endaste karaktär in på gymskinnet.

Tillbaka till ritbordet, Mr Transformer!

Joakim

Betygsätt & gilla


Antal som röstat: 1
Klicka för att kopiera recensionslänken
Gilla recensionerna

Chatthöjdpunkter


Så jävla konstig dramaturgi! Var fan tog Ed Harris vägen? La ner utredningen?
AAAHHHHHH. ÄLSKAR såna här POPPIGA inramningar!
Fan. The Rock. SKITHÄRLIG skådis! Man vill se honom i en ny "Gilbert Grape"-rulle? Stenseriös deeporoll!
Hyfsat sliten kille? Skulle behöva fem 24-pack stärkande NOHO-dryck?

Kortisar om rullen


Hej hej! Jag heter The Rock och är hård som granit. Och! LJUVLIG skådis. Utropstecken på komikman! Rolig! Här Jesusfrälst och plyschsoft MEN med afsaltshårda labbar. Spänsten! Och SIZEN! Kolla bilden ovanför för snälla rara guds skull!
Att Peter Stormare (60 bast!) ALLTID spelar samma roll. Luttrad, vinpinad MANIAC uppfiskad från något gruvhål i öst. Nästa år spelar han i skumma lågbudgetdramat “Petit”. Roll? “Russian man”. SÅ KLART! VAD ANNARS!?
Ken Jeong! SATAN vad glad han gör en! Utbildad läkare! Har en nanopenis IN REAL LIFE! Men framförallt: en sån komisk kraft! Det är svårt att inte le här. Bara han kan göra en hyperegoistisk, kvinnohatande jetsettare rolig.

Strömma den**Observera! På grund av vad som skulle vara ett hisnande API-gnuggande är listan ovan lika hisnande otillförlitlig. Men testa och se!

Gör din röst hörd! För att kunna kommentera innehållet här på Torsdagsrullen behöver du logga in eller skapa ett konto på Disqus. Följ bara instruktionerna här intill för att komma i gång.

Relaterade filmerFilmarkivet


Avengers: Infinity War

Action

99

1

Thanos vill förgöra halva universum.

IMDb 8.5 Rotten Tomatoes 85%Se trailerDela på Facebook

Captain America: Civil War

Action

87

Läsarbetyg 80% 3

Superhjältarna blir osams AF.

IMDb 7.8 Rotten Tomatoes 91%Se trailerDela på Facebook

Captain America: The First Avenger

Action

77

En späd krigsromantiker blir pumpad AF.

IMDb 6.9 Rotten Tomatoes 80%Se trailerDela på Facebook

Rampage: Big Meets Bigger

Action

67

Tre XXL-djur löper amok.

IMDb 6.1 Rotten Tomatoes 51%Se trailerDela på Facebook

Skyscraper

Action

55

Världens högsta skyskrapa brinner.

IMDb 5.9 Rotten Tomatoes 46%Se trailerDela på Facebook

Fast & Furious 8

Action

67

Dom gör något väldigt oväntat.

IMDb 6.7 Rotten Tomatoes 67%Se trailerDela på Facebook