Pollock → Torsdagsrullen

2000

Pollock

Drama 2:02

7

Ed Harris why do we love you so muuuuuuch?!

Hehe. Jo, nu är tunnhåriga gubben med granitfejset tillbaka. Tredje gången gillt här!

Och återigen: imponerande och överraskande i sitt skådespeleri – ja, i sitt konstnärskap.

Jag måste sluta döma gubbar som ser ut som gubbar efter deras utseende – gubbar i film KAN faktiskt annat än att muttra fåordigt om Viktiga Saker!

”Pollock” verkar ha varit lite av ett hjärteprojekt för Harris. Som ett SUPERFAN av abstrakt expressionism-pionjären Jackson Pollock ville han skildra både hans konst och livet runtom den. Och regisserar alltså sig själv här i huvudrollen.

Det är alltid rörande i sig att se en kulturarbetare så uppenbart dedikerad till sitt projekt. Man ser Ed Harris passion här, hans hängivelse till gestaltningen, den värmen går igenom silverskärmen så att säga.

Framförallt i skådespeleriet briljerar han. Hans Pollock är oftast en ganska tyst, avståndstagande figur. Det finns ett ytterst kontrollerat lugn där, som klär en svällande ångest.

Man ser riktigt hur Pollock, ursäkta, Harris, spänner kroppen så att mörkret inte sipprar ut, hur ögonen flackar smått när han tappar fattningen om sig själv för en stund.

I andra stunder är han explosiv. Jag tänker framförallt på målningsscenerna. De är fantastiska. Harris skildrar – nej, tycks KANALISERA – Pollocks ”action painting” med en sån inlevelse att man inte kan tro något annat än att han är en erfaren målare själv. Det är en stark skildring av konstnärskapet i sig.

Andra explosiva stunder har att göra med alkohol.

Mörkret ligger inte längre under någon kontroll, det sprängs ut från honom gång efter gång. Det finns en scen när han och frun/kollegan Lee Krasner (en som vanligt toppspelande Marcia Gay Harden) munhuggs på ett så svidande sätt att man bara vill stänga av, andas lite. Det är ett chockerande intensivt iscensättande av hur fult och förgörande missbruk kan vara.

”Pollock” är något speciellt. En biopic innan biopics knappt kallades biopics, som i princip helt saknar klyschor. Den är nog lite för lång. Och dramaturgin är inte riktigt den man förväntar sig, den hoppar och hackar till på sätt som får en att behöva vrida lite på perspektiven. Vad man gör av det är en smaksak.

Men jag gillar.

Startin’ to love you, Eddy.

Petter

7

Här har man haft pisskissvecka. Blä och fy. Infernaliska dagar. Och sedan SKA man skriva recension av ”Pollock” på det. Warning warning! No hjärnceller left in this troubled mind.

Men okej.

Be with me on this one.

I ”Pollock” klampar vi in det dundrande knaspsyke som TYP kom att rock’n’rolla upp konstnärsfacket ett snäpp där under TYP 50-talet.

Jackson Pollock!

Suputen!

Häradsbetäckaren!

Han som fyllepissade i Peggy Guggenheims öppna spis!

Semi-auteuren (!) Ed Harris gör ett fint snideri när han porträtterar den kaotiske impressionisten. Både regi och huvudroll.

Det är så jävla lätt att avfärda Harris som en begränsad, platt och understundom (ogillar ordet, men är slut i hövvet här, okej?) usel skådis som mest gör pangpang och flåsiga testosteronrullar där F16-plan snittar upp metropoler och alla står på barrickaderna och vrålar THIS IS THE END!

Men fan.

Harris har mer.

Me likey this movie.

Och det är inte bara för Harris kongeniala performance är sådär avväpnande vasst och spänstigt. Det är hela historien.

Om ett neurotisk fyllo som går apeshit (stavas så?) över det mesta. Som tar en cigg, slänger den efter några ångestridna lungbloss och sedan piskar da shit ur canvasen och gör kaos med duken.

Det är en naken biopic där det mörka och eländiga verkligen lyfter fram karaktärerna och förhållandena dem emellan. Om ett missbruk som trasar sönder, om en kärleksrelation med lös fjädring som gestaltas brinnande och true to nature.

Okej. Jag spårar här. Känner det. Fuck.

Vi gör så här. Jag låtsas vara tio år gammal. Skriver resten av recensionen utifrån det. Så blir det enklare och rakare och utan krusiduller och stilistiska piruetter och skit. Nada pekoral.

Okej?

Vi kör. *andas in*

”Pollock” är en bra film med bra skådisar som gör en bra historia om en målare som är dum ibland och dricker dåliga saker och kramas med andra tjejer även om han är med någon annan egentligen. Men den är ganska lång. Det är dåligare. Jag blev trött på slutet och ville göra annat. Jag var inte lika glad som när den började och när den var i mitten. Ville ha kortare film.

Så?

Duger så?

En vecka som denna?

Joakim

Betygsätt & gilla


Sätt ditt betyg på filmen
Klicka för att kopiera recensionslänken
Gilla recensionerna

Chatthöjdpunkter


Usch. Fet amerikansk mjölk i nån jävla glasbytta.
Jättesvårt att leva med Pollock? Känns ju som att man måste väja för minor varenda dag.
Vilket liv, att vara framgångsrik konstnär. Den ekonomiska situationen! Bara måla något nytt och dra in TYP två millar!
Jävla Jackson. Ska ALLTID vara så jävla yvig. Slänga bråte och skit.

Kortisar om rullen


DRIVET i måleriet! Peggy Guggenheim, den legendariska konstsamlaren, beställer en hel väggmålning för up-and-comern Pollock. Han står där med cirkus sex gånger två meter tom kanvas och muttrar, ojar sig. Kanske super lite. Sen bara SLÅR DET TILL, och Pollock/Harris börjar måla, allt är klart på en 10-15 minuter! Och man bara gapar.
Hur håller Jackson och Lee ihop relationen SÅ LÄNGE? Som det skaver i det där förhållandet. När Jackson sitter klumpedunsfull vid pokerbordet och lägger färgfläckiga alkislabbarna på någon random brud. OCH LEE BARA ACCEPTERAR DET!?!?
Val Kilmer, FAN vad fräsch du är! Ett originellt och omskakande utseende. De där glansiga putläpparna, fucking gorgeous. Hela han ser ut som en Ken-docka IN REAL LIFE, breathing and talking and being fucking fabulous, man. Var har du tagit vägen, Val?

Strömma den**Observera! På grund av vad som skulle vara ett hisnande API-gnuggande är listan ovan lika hisnande otillförlitlig. Men testa och se!

Gör din röst hörd! För att kunna kommentera innehållet här på Torsdagsrullen behöver du logga in eller skapa ett konto på Disqus. Följ bara instruktionerna här intill för att komma i gång.

Relaterade filmerFilmarkivet


Julie & Julia

Drama

87

Julie lagar Julias recept.

IMDb 7 Rotten Tomatoes 76%Se trailerDela på Facebook

I, Tonya

Drama

88

Tonya Hardings uppgång och fall.

IMDb 7.5 Rotten Tomatoes 89%Se trailerDela på Facebook

October Sky

Drama

77

Homer vill till rymden.

IMDb 7.8 Rotten Tomatoes 91%Se trailerDela på Facebook

Born to Be Blue

Drama

77

Jazzkingen Chet Baker skaffar nya tänder och blåser på nytt.

IMDb 6.9 Rotten Tomatoes 64/100Se trailerDela på Facebook

The Big Short

Drama

98

Läsarbetyg 90% 2 1

Bankkrasch, börshajar och elände.

IMDb 7.8 Rotten Tomatoes 88%Se trailerDela på Facebook

Trumbo

Drama

88

Filmkingen Dalton Trumbo blir superblockad i Hollywood.

IMDb 7.5 Rotten Tomatoes 74%Se trailerDela på Facebook