The Batman → Torsdagsrullen

2022

The Batman

Actiondrama 2:56

8

”The Batman” växer bara mer och mer, nu i efterhand.

Det något oerfarna ögat kanske tycker det ser ut som en kopia av Cristopher Nolans trilogi, men sanningen är att källmaterialet nog aldrig fått en så sann estetisk spegling som nu i Matt Reeves tolkning.

Nolan-filmerna var dessutom rätt LJUSA, ju. Dagsljus och så vidare. Typ kliniskt ren bild. Det HAR något också, för all del. Men jag tror folk glömmer vilken märklig TYP kognitiv dissonans det kunde skapa, framförallt i den tredje filmen.

”The Batman”, å andra sidan, är mörk, smutsig, långsam, konstant regnblöt. Spänd. Nervig.

Det är den visuellt mest slående filmen jag sett på länge.

Robert Pattinson gör den bästa skildringen av Bruce Wayne/Batman någonsin. Det ligger dels i utseendet, hur han spänner sina vassa käkar och hur dräkten smiter åt precis rätt runt ansiktet. Det har också att göra med hans tysta spel med blickar, kroppspråk, gester, när han är i dräkten. Magnifik gestaltning. Men framförallt handlar det om hur han gifter karaktärerna Bruce och Batman, eller snarare raderar gränsen mellan dem. Han gör det trovärdigt att en typ 26-årig miljardär drar på sig en fladdermusdräkt och försöker bekämpa brott. Man ser att det är samma lätt störda person där under masken.

Är ”The Batman” något lång?

Jao.

Men det är den mest lyckade skildringen av Läderlappen sedan Nolans ”The Dark Knight”, och den bästa introduktionen karaktären någonsin har fått.

Ge oss mer, Reeves och Patte.

Petter

7

Oh.

Great Pat (Robert Pattinson, reds anm) är tillbaka i action.

Efter att ha förförts (!) av karln i ”Tenet” och – framför allt – megacharmiga alkisdramat ”The Lighthouse” är det nu dags för den tidigare telepatiske vampyren (?) att iträda rollen som läderlappen himself.

Och det är forsatt Nolan-esque stämning i Gotham City, om än i annan skepnad och med en annan noir-svärta.

Batman är emo as fuck när regissör Matt Reeves (”Cloverfield, ”Dawn of the Planet of the Apes” et jäkla al) sätter tänderna i en av vår tids mest ikoniska altruister.

Visst känns det lite ”Seven”, va?

Spöregn, ritualiska mord, misär och elände.

Robban är vass som lapp och även om jag (vi?) ryggar tillbaka av en spellängd på nästan tre timmar är det förvånansvärt engagerande rakt igenom. Håller oss på våra tår OCH SÅ VIDARE.

I en värld av mörker, som blivit Batmans spelplan sedan ovan nämnde Nolans ”trilogiomtag”, är det ändå så att man funderar en del på: när ska Bruce Wayne tillåtas bli lite ”Roger Moore-pajig” och pastellig igen?

I övrigt: bra movie.

OK?

Joakim

Betygsätt & gilla


Sätt ditt betyg på filmen
Klicka för att kopiera recensionslänken
Gilla recensionerna

Chatthöjdpunkter


Nolan framstår som steril i jämförelse?
Regn passar Gotham City svinbra?
Uppskattar att USB ens erkänns i Batman-universumet?
Blir lite klubbpirrig här.

Kortisar om rullen


Bro Joe borde kolla lite mer på MCU-filmerna! Rätt mycket färgsprakande tokeri, framförallt i "Thor: Ragnarök" och (troligtvis) i kommande "Thor: Love & Thunder". Spider-Man-trilogin med Tom Holland har ju också sin beskärda del lättsam fnissma. GET IN IT, JOE!
Som slutklämmen i Bro Joes recension knyter an till: när får vi se ROLIGA actionfilmer om hjältar och agenter igen? James Bond = deppig, mörk och hård. Batman = risig och deprimerad i ständigt regn. Ge oss en KUL film nu med Jönssonligan-esque pajma. Ja? Ja!
Det ÄR väl ändå lite kul med Batman och dennes röst, ändå. Kanske mest PREGNANT när Bale gestaltade vår goa lapp af läder. Man drar på smilbanden lite, ja?

Strömma den**Observera! På grund av vad som skulle vara ett hisnande API-gnuggande är listan ovan lika hisnande otillförlitlig. Men testa och se!

Gör din röst hörd! För att kunna kommentera innehållet här på Torsdagsrullen behöver du logga in eller skapa ett konto på Disqus. Följ bara instruktionerna här intill för att komma i gång.

Relaterade filmerFilmarkivet


Dawn of the Planet of the Apes

Action

87

Människa och apa går full frontal i ruinerna efter en skittdarrig dödssmitta.

IMDb 7.6 Rotten Tomatoes 90%Se trailerDela på Facebook

Tenet

Action

86

Läsarbetyg 90% 1

Tydligen kan vi gå baklänges i tiden.

IMDb 7.3 Rotten Tomatoes 69%Se trailerDela på Facebook

War for the Planet of the Apes

Äventyr

88

Schimpansen Caesar söker hämnd.

IMDb 7.4 Rotten Tomatoes 94%Se trailerDela på Facebook

Hell or High Water

Drama

68

Gubbsnut jagar två bankrånare.

IMDb 7.6 Rotten Tomatoes 97%Se trailerDela på Facebook

The Newton Boys

Drama

65

Robberbröderna Newton gillar sin dynamit.

IMDb 6.1 Rotten Tomatoes 64%Se trailerDela på Facebook

Little Women

Drama

85

Systrarna March gnetar på under 1800-talet.

IMDb 7.3 Rotten Tomatoes 87/100Se trailerDela på Facebook