End of Watch → Torsdagsrullen

2012

End of Watch

Drama 1:49

6

SORRY, JOKEY! Den här filmen var min idé. Jag hade någon bild av att det skulle vara ett briljant, TÄTT drama, välspelat och allmänmänskligt, trots att det utspelar sig i en situation inte så många kan relatera till: att vara polis mitt i de värsta delarna av Los Angeles.

Men NJAE. ”End of Watch” har rätt många problem.

Dels har vi tillämpningen av den ”dokumentära” dogmakameran. Den är alldeles för otymplig och ängslig – i varje scen måste det förklaras varför det filmas, just för att man själv ställer sig frågan ”Varför är det någon som filmar det här?”.

Och klippningen! Än slank han hit, och än slank han dit… OCH ÄN SLANK HAN NER I DIKET!!! Plötsligt är det bröllop mellan två karaktärer som TYP träffades tio minuter tidigare. Under vilken tid jag antar att vi ska uppfatta det som att det gått åtminstone några månader. Och – troligen på grund av skaparnas dogmakåtma återigen – flera scener klipps på ett svåruthärdligt ryckigt sätt, helt utan finess och syfte.

Sen har vi manuset. Det finns en massa ambition här. David Ayer (både manus och regi) vill förmedla en värmande, stark berättelse om vänskap och BROMANCE över gränserna, om att vara självuppoffrande, om DET VIKTIGA I LIVET.

Men karaktärerna är för brett målade, man märker att både Jake Gyllenhaal och Michael Peña liksom dummar ner sig själva och sitt skådespel för att rollerna klär dem för trångt. Olika karaktärers handlingar känns inte trovärdiga utifrån det som etablerats om dem i filmen. Det är som att Ayer bara betar av dramatiska och dramaturgiska klyschor.

Med det sagt: Gyllenhaal och Peña är två väldigt bra skådespelare, de lyser upp allt från och till. Det finns en humor här som ibland träffar helt rätt. Vissa scener känns verklighetstrogna i den dokumentära inramningen och blir därför så intensiva att hyperventilationen lurar runt hörnet.

Det finns potential i den här berättelsen, i den här inramningen. Därför är det tråkigt att se hur det hela faller inte på, men några meter innan mållinjen.

Petter

5

När man sätter sig ner och googlar David Ayer inser man snart att Torsdagsrullen hunnit bita sig i svansen. Om vi nu inte redan gjort det.

Ayer, här både regissör och manusförfattare, låg även bakom ”The Fast & The Furious” (vi såg sexan häromsistens ju!) back in the days.

Circle of life.

Eller nåt.

I ”End of Watch” finns det varken vrålåk eller tandtrådiga silikonbrudar i läder och blingbling. Men tonaliteten är densamma. En vulgär, brölig och tuffmacho rulle. Som samtidigt är råare, mer morbid och i stunder betydligt mer graphic än bilheistditona.

Vi får följa jänkarsnutarna Taylor och Zavala, ett sköngnabbigt radarpar, som hamnar i skumt trubbel när de börjar infiltrera ett superkriminellt gäng i Los Angeles undre värld. Gatupatrull no more. Mer avhuggna lemmar och lik upphängda på krok.

Förtjust i Jake Gyllenhaal har man ju alltid varit. Så även här. Ayers dogmadoftande crimethriller reser sig verkligen i de scener när Gyllenhaal och Peña rattar discotaxin fram och bara, ja, snackar ledigt. Om familjen, karriären. Det som ger karaktärerna kött. Synd då att de tillfällena är så få.

I stället MATAR Ayer kanonen full med brutalt våld, skakiga handkameror och en mainstory som skevar och så småningom knasar ur.

Det kränger ju för mycket.

Ojämnt, dissonant.

”End of Watch” jagar autenticitet, men förlorar sig för det mesta i övermått. Symptomatiskt, då, när man i den tillbakablickande slutscenen (no spoiler!) sitter flåsig och frustrerad med den trummande tanken om hur bra det här HADE kunnat bli om Ayer vågade bromsa ibland och låta saker växa i det tysta.

Fan.

Det var väl själva ärslet då.

Big papa not happy anymore.

Big papa missing Bergman.

Big papa wants to go home och skeda flickis.

Joakim

Betygsätt & gilla


Sätt ditt betyg på filmen
Klicka för att kopiera recensionslänken
Gilla recensionerna

Chatthöjdpunkter


Skitdåliga, skådisarna i det där latinogänget. ABSURT överspel!
Känns typ HELT onödigt med homevideogrejen eftersom de “vanliga” kamerorna skakar på samma dokumentäras sätt!
Märklig blandning av mörker och “humor”. De lyckas ju inte med det där!
Världens längsta bilparad? Säckpipa a’la Enya.

Kortisar om rullen


En av tuffsnutarna får en kniv inkörd i ögat (typ genom hela hjärnan). Och han överlever! Sitter på asfalten och superchillar och kvider inte ens. Realistikt? Nä. En på miljarden. Men utropstecken för SMÄRTTOLERANSEN!
Tänkte de IGENOM det här med dogmakameran? Att Brian (Gyllenhaal) filmar för något slags privat dokuprojekt är väl godtagbart (men märkligt att han TYP riskerar sin karriär för det). Men i en scen står ett riktigt BUSGÄNG och grillar, blir skjutna på av annat BUSGÄNG och börjar blöda och springa och dö – och genom allt filmar en av dem med sin SKÖNA GoPro HD. WHATTAFUCK, AYER?!
När Mikes (Peña) fru, RIMLIGT och LAGOM berusad, ska ge tips till Brians färska fru (SPOILER!) om hur man håller det levande i sängkammaren. Man hinner knappt uppfatta alla FULORD hon spottar ur sig i en skitrolig kreativ kavalkad. ”Cup him, then suck him!”. Filmens stora fniss!

Strömma den**Observera! På grund av vad som skulle vara ett hisnande API-gnuggande är listan ovan lika hisnande otillförlitlig. Men testa och se!

Gör din röst hörd! För att kunna kommentera innehållet här på Torsdagsrullen behöver du logga in eller skapa ett konto på Disqus. Följ bara instruktionerna här intill för att komma i gång.

Relaterade filmerFilmarkivet


Prisoners

Drama

89

Läsarbetyg 90% 1

Keller Dover tar lagen i egna händer när hans dotter försvinner.

IMDb 8.1 Rotten Tomatoes 81%Se trailerDela på Facebook

Julie & Julia

Drama

87

Julie lagar Julias recept.

IMDb 7 Rotten Tomatoes 76%Se trailerDela på Facebook

I, Tonya

Drama

88

Tonya Hardings uppgång och fall.

IMDb 7.5 Rotten Tomatoes 89%Se trailerDela på Facebook

The Godfather: Part III

Drama

47

Michael Corleone sadlar om till projektkoordinator.

IMDb 7.6 Rotten Tomatoes 68%Se trailerDela på Facebook

Call Me by Your Name

Drama

98

En romans i Italien.

IMDb 7.9 Rotten Tomatoes 95%Se trailerDela på Facebook

Bright

Action

64

Snuten Daryl och orchkollegan Nick kämpar mot ondskan.

IMDb 6.4 Rotten Tomatoes 25%Se trailerDela på Facebook