Godzilla Minus One → Torsdagsrullen

2023

Godzilla Minus One

Action 2:05

7

GOOOOOJIRAAAA!!!

Den här har jag hört en del TISSEL och diverse TASSEL om.
Great Japan reclaiming the nuclear dino??

Senast en japansk Godzilla släpptes var 2016, med ”Shin Godzilla”

USA har varit på’t desto mer senaste årtiondet, med i alla fall tre (eller fyra, beroende på hur man räknar) rullar i ett nytt slags kvasitrilogi där King Kong agerar partner-in-crime.

De amerikanska versionerna är, vilket Kong-samarbetet alluderar till, rätt maximalistiska. Monstren är ENORMA, det är hemliga bautavärldar INUTI jordens kärna och, jag vet inte, medelhavet EVAPORERAR bara av ”Zillens” och ”Kingens” rörelser.

”Godzilla Minus One” är, i kontrast, förhållandevis lågmäld. Många av filmens 125 minuter ägnas åt att skildra ett Japan traumatiserat av andra världskriget, både rent fysiskt i hur många människor, byggnader och naturområden som destruerats, samt psykiskt – en befolkning som sörjer och konstant ser sig över axeln medan hjärtat bultar ont i bröstet.

Det är ofta en finstämd skildring av det där mellanmänskliga, något som amerikanska filmerna aldrig kom i närheten av.

Lägg då på det: GOJIRA. Fuuuuck.

”Minus One”, som är skriven, regisserad OCH ”SFX:ad” (!) av Takashi Yamazaki, gör ett ypperligt jobb med skala och närvaro, det KÄNNS verkligen som Godzilla är där. Och hans/hennes/hens (?) enorma destruktiva kraft är otroligt påtaglig.

Jag kommer på mig själv här i soffan med att utbrista ”Ooouh!”, ”NEJ!!”, ”Aaaahhh!”, ”Ååååh FA-AN” och så vidare. Det är inte ofta det sker.

Sen HAR den vissa luckor i det där människofokuserade dramat. En del otrovärdiga och illa uppbyggda vändningar som vi får tugga i oss.

Men vad gör det, när vi får en av de mest engagerande monsterfilmerna på typ tio år?

MOTTO KUDASAI, ONEGAISHIMASU!!!

Petter

7

Att ställas inför en nybakad ”Zilla-flic” brukar – ju – vara en garant för kaos, mos och sådana där charmigt absurda Emmerich-höjder som man GLUPSKT hinkar i sig och skrockar gott åt.

Massförstörelse, monument som faller, monstervrål med JOBBIG decibel och MAXAT soundtrack med typ Jamiruqai (!) eller någon annan spjuver.

Men så kommer ”Godzilla Minus One”.

En stillsam, typ luguber liten elegi-ish sak där den fasansfulla megareptilen får spela andrafiol; nästan kulissartad roll när det är Det Mänskliga Dramat som får mest scentid.

Om den av Zilla traumatiserade kamikazepiloten Shikishima (Ryunosuke Kamiki) som hittar både kärlek, styrka och motivation i sin resa tillbaka som människa inför sin oundvikliga returmatch mot vår storväxte havsdino.

Det ÄR annorlunda. Och, ja, rätt … bra?

Det finns ju som något GRUNDSORLIGT med hela Godzilla. Och även om det på sina håll andas liiiiite amatörteater (professorn Noda känns som hämtad ur Jamtlis sommarensemble) så känner man sig alltjämt lite drabbad och skör i söfffan.

Och effekterna. Pretty impressive för en ”CSN-budget” på ynka (i sammanhanget) 20 miljoner dollar. Utöver Zillas HELT DUNDERDÖDA ÖGON är det ju sketabra CGI ju!

Jahaja.

Den här var uppfriskande i sin svårmodighet.

Good take on our beloved friend Gojira.

Nu ser vi fram emot

Joakim

Betygsätt & gilla


Sätt ditt betyg på filmen
Klicka för att kopiera recensionslänken
Gilla recensionerna

Chatthöjdpunkter


Åh shit. Platt som PANNKAKI när man får en Zilla-fossing över sig.
Fan. Gojira LÅTER ju bättre än Godzilla, ju!
Oh. Åh. Beautiful Japan.
Ändå tillfredsställande att GÅ BANANAS med en sådan där oldiekulspruta?

Kortisar om rullen


Amaaazing VFX, bros. Nej okej okej, IBLAND är specialeffekterna inte HELA VÄGEN DÄR. Men vi får då ta i beaktning att filmen hade en budget på 15 miljoner dollar (att sätta i kontrast till senaste amerikanska filmen som hade tio gånger större budget) - och ändå vann Oscar just för specialeffekterna. Av: hatten, och så vidare.
Huh? Is it Minami ... Hamabe? Ska VILLIGT erkänna att jag fram till att jag NU skriver denna lilla kortis trodde att hon hette HARAMBE och att det gömde sig ett litet "gorillamys" här. Men så var det icke!
Herregud vad mycket SKIT vår bautaödla får. Missil efter missil, kulspruta och megaminor och bortsprängda kroppsdelar (som I OCH FÖR SIG regenereras hurtigt AF). Oavsett: vi FATTAR ju varför Gojira löper amok. Lider med dig, great huge fake croco.

Strömma den**Observera! På grund av vad som skulle vara ett hisnande API-gnuggande är listan ovan lika hisnande otillförlitlig. Men testa och se!

Gör din röst hörd! För att kunna kommentera innehållet här på Torsdagsrullen behöver du logga in eller skapa ett konto på Disqus. Följ bara instruktionerna här intill för att komma i gång.

Relaterade filmerFilmarkivet


Con Air

Action

76

Ett gäng galna fångar kapar ett plan.

IMDb 6.9 Rotten Tomatoes 58%Se trailerDela på Facebook

Godzilla x Kong: The New Empire

Actionäventyr

22

Godzilla och Kong slåss mot sjuka varelser för att ... äh ... vi vet inte.

IMDb 6.4 Rotten Tomatoes 54%Se trailerDela på Facebook

The Toxic Avenger

Actionkomedi

23

Nörden Melvin blir en geggig superhjälte.

IMDb 6.2 Rotten Tomatoes 71%Se trailerDela på Facebook

Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One

Action

77

Ethan Hunt går i krig mot ett AI-väsen.

IMDb 7.7 Rotten Tomatoes 96%Se trailerDela på Facebook

Fast X

Action

77

Nya sladdar i ett ilsket fartuniversum.

IMDb 5.8 Rotten Tomatoes 56%Se trailerDela på Facebook

John Wick: Chapter 4

Action

85

Johnny Boy gör sig redo för ännu en slakt.

IMDb 7.7 Rotten Tomatoes 94%Se trailerDela på Facebook