La Haine → Torsdagsrullen

Guldrulle

1995

La Haine

Drama 1:38

9

Den svenska titeln är för en gångs skull (?) så mycket bättre än både den franska (”La Haine”) och amerikanska (”Hate”).

De är förvisso två kärnfulla titlar som slår en i magen. Men jag vet inte om de verkligen beskriver vad filmen handlar om, även om det kommer från Huberts replik ”La haine attire la haine” (”Hatet föder hatet”). Handlar den verkligen om hat? Hat är för enkelt, för reducerande.

”Medan vi faller” kommer också från en av Huberts repliker. Han berättar om en man som faller från en hög byggnad och upprepar ”Hittills går allt bra, hittills går allt bra” medan han faller. Men det viktiga, poängterar Hubert, är inte fallet. Det är hur han landar.
Hubert ser hur han och hans vänner är i fritt fall. Det franska samhället har vänt dem ryggen och de anar alla kraschen som kommer förr eller senare.

Det är därför de tappar hoppet.

Det är därför de driver runt.

Det är därför de beter sig som svin på någon vernissage.

Det är därför Vinz bär runt på en pistol trots att den egentligen skrämmer honom, bränner i hans ficka.

Jag förstår nu varför ”La Haine” blev så stilbildande när den kom 1995.

Aldrig har väl arbetar- och underklassens desillusionerade ungdom skildrats så angeläget. Med ett sådant av panikångest dunkande hjärta.

Aldrig har dehumaniseringen av de redan strukturellt utsatta slagit mig så hårt i ansiktet. Fiktivt, förstås, med tanke på samtidens oändliga flöde av vidriga vittnesmål på sociala medier.

Ja. ”La Haine” skakar om mig, får mig att landa på asfalten, får mig att skämmas lite, petar på den där delen av hjärnan där empati ska sitta.

En magnifik film som rusar dig genom klassamhället och de människoöden det skördar.

Petter

8

Medan vi faller.

Det är den svenska titeln – då – på Mathieu Kassovitz kultklassiker. Och han sätter ner sin spade skickligt, ”Matte”, i samhällssmeten och ger oss en skildring av ett omskakande dygn i Paris förorter efter ett upplopp dagen innan som känns autentisk och välkommet jagad.

Ett smått infernaliskt och hudnära drama som tonsäkert ställer frågor om, och tacklar, maktutövning, segregation och demokrati. En sträckt vrist från 1995 som borrar sig in i vår samtid.

Vincent Cassel är formidabel AF som snaggade rabulisten Vinz. Han nytter med näven, har en McGregor-esque tuffingswag (!) när han tumlar runt på Paris gator och är avundsvärt konfrontativ och kompromisslös. Sådan otrolig närvaro och magiskt gestaltande – då – av great guy Cassel.

Som mest talande är det i en scen då just Vinz av någon anledning kollar rakt in i kameran. Hans ögon möter våra i några sekunder. Och man faller ju inne i sig själv där. Tittar bort från teven på grund av rädsla och respekt!

Det säger mycket om ”La Haine” som trots att den är black and white är mångfärgad och sprudlande av liv, energi och lika stora delar uppdämd och förlösande ilska.

Typ den enda svartvita rullen (utöver ljuvliga ”Persona”) som de facto är värd att se.

Joakim

Betygsätt & gilla


Sätt ditt betyg på filmen
Klicka för att kopiera recensionslänken
Gilla recensionerna

Chatthöjdpunkter


Cassels sjuka konfrontma.
Flyhänt plattvändare?
Big thanks to Felix Chougi for tips.
Vill inte köra rysk roulette?

Kortisar om rullen


Vincent Cassel! Great actor, no? Här bäst av alla som tuffingen Vinz. En rebellisk pondus som verkligen TRÄFFAR oss. Ge "Vinny" en ny Hollywood-roll nu, tack!
Vincent Cassell och Saïd Taghmaoui har det ju gått BRA för - "Tagge" sågs senast MED DEN ÄRAN i "Wonder Woman" och Cassell är ju typ Europas största skådis. Men älskade Hubert Koundé, filmens bultande hjärta? Verkar ha gjort rätt små roller sen detta. Please give HUBBE a great career!!!
Det är mustig svärta vi har att göra med här. Så är det. Svårsmält materia. Finns flera scener som verkligen vrider om i magen. Snömosig kortis? Ja, så är det.

Strömma den**Observera! På grund av vad som skulle vara ett hisnande API-gnuggande är listan ovan lika hisnande otillförlitlig. Men testa och se!

Gör din röst hörd! För att kunna kommentera innehållet här på Torsdagsrullen behöver du logga in eller skapa ett konto på Disqus. Följ bara instruktionerna här intill för att komma i gång.

Relaterade filmerFilmarkivet


Falling

Drama

89

Far och son kolliderar.

IMDb 6.3 Rotten Tomatoes 63/100Se trailerDela på Facebook

Sound of Metal

Drama

88

Trummisen Ruben blir döv.

IMDb 7.8 Rotten Tomatoes 97%Se trailerDela på Facebook

Waves

Drama

89

Förlust och läkning i ett omtumlande virrvarr.

IMDb 7.6 Rotten Tomatoes 84%Se trailerDela på Facebook

The Prestige

Drama

88

Läsarbetyg 90% 1

Två trollkarlar sätter käppar i hjulen för varandra.

IMDb 8.5 Rotten Tomatoes 76%Se trailerDela på Facebook

Marriage Story

Drama

98

Läsarbetyg 90% 2

Charlie och Nicole ska skilja sig.

IMDb 7.9 Rotten Tomatoes 94%Se trailerDela på Facebook

Can You Ever Forgive Me?

Komedi

88

Läsarbetyg 90% 1

Lee Israel förfalskar brev.

IMDb 7.1 Rotten Tomatoes 98%Se trailerDela på Facebook