The Lodge → Torsdagsrullen

Guldrulle

2019

The Lodge

Skräck 1:48

8

Skräck är en genre som lever och dör på en faktor: originalitet.
Inte för att originalitet direkt *skadar* andra genrer. Men det är något specifikt med skräck som gör att det blir så mycket sämre (för oss allesaaammaaaa-aa-aans 🎶) när det mest rapas upp trötta troper. Man kan ju säga att något av det mest centrala i skräckens väsen är just något nytt, något okänt, något mystiskt. Något som överraskar en och får skinnet längs ryggraden att ila för att man inte förstår det man ser framför sig.

Så när skräckisar gör det förväntade blir det följaktligen: gäsp. Mer typ irriterad än skrämd när nunnan/svarthåriga flickan/dockan hoppar fram och skriker med sabeltandad käft.

”The Lodge” gör någonting ganska nytt. Visst, visst, den lutar sig på en klassisk *setting* (fast i en stuga ute i vildmarken) – men utöver det är det fan oförutsägbart från typ minut ett till den sista.

Intrig: kreativ.

Manus: välsvarvat.

Skådespeleri: stabilt AF, särskilt barnens.

Twisterna är också inte riktigt de man väntar sig.

Bra, bra, bra!

Me gusta The Lodge, me gustas tu.

Petter

8

Så var det så – då – i rullarnas land, att en ny skräckis med psykologisk agenda stod i tamburen (!) och ville tassa in i hemmen våra.

”The Lodge”, it is.

Och visst är den charmigt eljest, österrikiska duon Veronika Franz och Severin Fialas minst sagt svängiga stughorror där sektdottern Grace (Riley Keough) och barnen Aiden och Mia hamnar i rysliga demontrubbel när den ena läskiga skiten avlöser den andra i en ensligt belägen ”Brunkulla Gård-kåk” med isbelagd insjö som närmsta granne.

Rädd? Jo.

Tagen? Mmm.

Good flic? Aha, yeah.

Firma Frabz/Fiala (vill se deras långfilmsdebut, ”The Field Guide to Evil” [!], Pete!) rattar rysaren med trygg hand.
Det är oväntade (faktiskt!) twister, obehagliga tavlor på väggen, dockor (så klart!) som mentalt SKAVER och rent cineastiskt välskuret AF med kontrastrik 16:9-porr featuring finfina snitt där snö, trä och mörker utgör någon sorts kuslig triplettbas.

Men om det är något som ”The Lodge” excellerar i är det att vrida fram spänning (tänk tusen nålar-greppet, långsamt) UTAN att förlita sig på loja jumpscares och forcerade violinhöjningar för att ruska om tittarna.

En skräckis som är vackert/effektfullt malande OCH som – tack och lov – helt saknar det mekaniskt hågstulna muskelminne som plågar genren och PÅ RILLEN sabbar TYP åtta av tio filmer med aströtta konventioner, förutsägbara vändningar och indolent plotsmörja.

Nä, vänner.

Detta: en resa.

Var nervös och spattig i soffan (fejkleta popcorn i bunken för att slippa se ruggiga scener och så vidare) typ hela jävla tiden.

Gott betyg.

Joakim

Betygsätt & gilla


Sätt ditt betyg på filmen
Klicka för att kopiera recensionslänken
Gilla recensionerna

Chatthöjdpunkter


Självklart SKITLÄSKIGT klipp i videon?
Åh nej: fejk-OS. Åh ja: blått dattaljus.
Härlig "husvagnsinteriör".
Tufft för knäna, deranna?

Kortisar om rullen


Riley Keough! Great, great actress, ju. Med hennes MJUKA fina fejs och typ integritetsstarka blick. Elvis barnbarn - ju! Vi vill se mer av henne. Och du, du vill det med?
Varför är snö så jävla vackert? För trots allt ELÄNDE som händer i filmen SLÅS vi av just detta. Att snö e så fucking cozy + beautiful. Håller ni inte med?
Det finns flera GRIPANDE scener i ”The Lodge”. Men framför allt en biter sig fast. När – SPOILER – Graces jycke fryst ihjäl deluxe och levereras till hundsängen som ett paket fiskpinnar. Usch.

Strömma den**Observera! På grund av vad som skulle vara ett hisnande API-gnuggande är listan ovan lika hisnande otillförlitlig. Men testa och se!

Gör din röst hörd! För att kunna kommentera innehållet här på Torsdagsrullen behöver du logga in eller skapa ett konto på Disqus. Följ bara instruktionerna här intill för att komma i gång.

Relaterade filmerFilmarkivet


The Thing

Skräck

88

En fucked up alien suger musten.

IMDb 8.1 Rotten Tomatoes 85%Se trailerDela på Facebook

The Lighthouse

Skräck

88

Thomas och Ephraim super och slåss.

IMDb 7.5 Rotten Tomatoes 90%Se trailerDela på Facebook

Get Out

Skräck

99

Chris gästar mystiska svärföräldrar in spe.

IMDb 7.7 Rotten Tomatoes 98%Se trailerDela på Facebook

The Autopsy of Jane Doe

Skräck

88

Pappa och son obducerar märkligt lik.

IMDb 6.8 Rotten Tomatoes 87%Se trailerDela på Facebook

It Follows

Skräck

88

En slow-walking sexdemon terroriserar kopulerande youngsters.

IMDb 6.8 Rotten Tomatoes 95%Se trailerDela på Facebook

Sound of Metal

Drama

88

Trummisen Ruben blir döv.

IMDb 7.8 Rotten Tomatoes 97%Se trailerDela på Facebook